Rotator zdjęć

Główna treść strony 2019 rok

Najlepsza potrawa tradycyjna

W dniu 27.09.2019 r. w Woli Kiełpińskiej już po raz trzynasty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym - Najlepsza Potrawa Tradycyjna. Organizatorem konkursu był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego oraz Urząd Miasta i Gminy w Serocku.

Imprezę swoją obecnością zaszczycili:
- Pani Agata Kowalczyk - przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Pan Paweł Smoliński  – Dyrektor Terenowego Oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Warszawie,
- Pani Danuta Bronowska-  przedstawicielka Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział Poświętne,
 - Pani Agnieszka Sipika – przedstawicielka  Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim,
- Pan Robert Wróbel - Starosta Powiatu Legionowskiego,   
- Pani Anna Gajewska – radna  Rady Powiatu w Legionowie,
- Pan Artur Borkowski - Burmistrz Miasta i Gminy Serock,
- Pan Marek Bąbolski – Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Serock,
- Pan Mariusz Rosiński - Przewodnicząca Rady Miasta i Gminy Serock , radni Miasta i Gminy Serock,
- Pani Beata Leszczyńska – Dyrektor Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych w Serocku,
- Radni Rady Miasta i Gminy Serock
- Andrzej Marchlewski - Proboszcz Parafii Zegrze z siedzibą w Woli Kiełpińskiej,
- Pan Marian Malinowski – Prezes  Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Kiełpińskiej,
- sołtysi z terenu Gminy Serock,

W konkursie brało udział 82 uczestników z terenu powiatu legionowskiego, którzy przygotowali 95 potraw w sześciu kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
5. Młode talenty kulinarne
6. Przetwory w słoiku.

Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większa popularnością i w związku z tym zwiększa się ilość jego uczestników. Cieszy też coraz większy udział panów oraz młodzieży.

Wyniki konkursu
Komisja oceniająca 23 potrawy jarskie i półmięsne w składzie:  Przewodnicząca – Agnieszka Bąk,  członkowie: Agata Kowalczyk, Andrzej Kołodziejczyk, Marek Bąbolski  i Józef Lutomirski,  przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Iwonie Garbulińskiej zam. Dosin za KOTLETY ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z BOCZKIEM,
2. Pani Wandzie  Winnickiej zam. Dębe za STROGONOW Z JELENIA,
3. Pani Anecie Roguckiej  zam. Jachranka za RYBNĄ POLEWKĘ,
oraz wyróżnienie dla P. Iwony Goss  zam. Karolino za FARSZYNKI Z MIĘSEM .

Komisja oceniająca 20  produktów  w kategorii ciasta i chleby  w składzie:  Przewodnicząca- Danuta Bronowska – członkowie: Bożena Kalinowska , Artur Borkowski, Mariusz Rosiński , Agnieszka Sipika  przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Magdalenie Sitarskiej zam. Gąsiorowo  za ciasto MAKOWIEC Z JABŁKIEM
2. Pani Jadwidze Wołynik zam. Legionowo za ciasto SWOJSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
3. Pani Marzenie Nowakowskiej zam. Dosin   za CHLEB ZIOŁOWY
oraz wyróżnienie dla P. Marii Pietrzak zam. Guty za SERCA DROŻDŻOWE

Komisja oceniająca 22 produkty w kategorii wyroby i potrawy mięsne  w składzie:  Przewodnicząca – Anna Gajewska, członkowie: Joanna Kajdanowicz, Julia Ratajczyk, Sławomir Czerwiński i  Krzysztof Zakolski przyznała kolejno miejsca :
1. Pani Irenie Kowalskiej zam. Karolino  za  ŻEBERKA W MIODOWYM SOSIE,
2. Pani Elżbiecie Stramka  zam. Karolino  za  RYBĘ FASZEROWANĄ,
3. Pan Halinie Nałęcz   zam. Marynino   za KARKÓWKĘ W SOSIE WARZYWNYM,
oraz wyróżnienie dla P. Teresy Srebnik  zam. Wola Smolana za POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE.

Komisja oceniająca  26 produktów w kategorii  napoje składzie:  Przewodnicząca; Justyna Matuszewska  – członkowie: Wiesław Winnicki, Krzysztof  Zakolski i Marian Malinowski, przyznała kolejno miejsca :
1. Pani Magdalenie Jakubowskiej – Gniadek zam. Ludwinowo Zegrzyńskie za nalewkę IMBIRÓWKA,
2. Pani Emilianie Welc zam. Jachranka  za NALEWKĘ PIGWOWĄ
3. Pani Wandzie Szczepańskiej  zam. Wola Kiełpińska za NALEWKĘ ZE ŚLIWEK
oraz wyróżnienie dla P. Wioletty Gostkowskiej zam. Dosin za NALEWKĘ Z PIGWY

Komisja oceniająca  14 potraw w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE       
w składzie:  Przewodnicząca; Małgorzata Bilińska – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka  , członkowie: Halina Nałęcz - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Marynino, Iwona Garbulińska -  Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Dosin i Agnieszka Pietrzak  Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Guty  przyznała kolejno miejsca :
1. Pani Andżelice Zalewskiej i  zam. Wiktoryn za ciasto MARZENIE SERNKOWE,
2. Panu Mateuszowi Buchwald zam. Łajski  za DYNIOWE RACUSZKI,
3. Pani Julii Karasiewicz  zam. Legionowo za PLACEK Z DYNI,
oraz wyróżnienie dla P. Wiktorii Sosnowskiej     zam. Ludwinowo Zegrzyńskie  za KAKAOWĄ ZEBRĘ

Komisja oceniająca 22 produkty w kategorii PRZETWORY W SŁOIKU w składzie: Przewodniczący – Paweł Smoliński, członkowie: Gabriela Książyk, Krzysztof Pielach, i Adam Kaczmarczyk, przyznała kolejno miejsca :
1. Pani Dorocie Dyga zam. Gąsiorowo  za  SER PODPUSZCZKOWY W ZALEWIE ZIOŁOWEJ,
2. Pani Bogusławie Żaczkiewicz  zam. Kania Polska za  KONFITURĘ ZE ŚLIWEK,
3. Pani Mariannie Makowskiej   zam. Marynino  za SAŁATĘ Z ZIELONYCH POMIDORÓW,
oraz wyróżnienie dla P. Ewy Tyszkiewicz  zam. Serock za PŁATKI NAGIETKA Z JABŁKIEM

Sponsorem nagród dla uczestników konkursu był Starosta Powiatu Legionowskiego.
Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa,

Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom konkursu a laureatom serdecznie gratuluję.  Do smacznego zobaczenia.

Teresa Krzyczkowska

 

 

  • autor: Teresa Krzyczkowska
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny

wstecz