Warsztaty kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich
„Smaruj zdrowo, czyli nie samym masłem żyje człowiek”.
17 lutego 2017 r. w siedzibie Koła Gospodyń Wiejskich w Skubiance odbyły się warsztaty kulinarne „Smaruj zdrowo, czyli nie samym masłem żyje człowiek”. Inicjatorem, a zarazem gospodarzem spotkania szkoleniowego było Koło Gospodyń Wiejskich w Skubiance, które udostępniło na potrzeby warsztatów swoją siedzibę, natomiast ich organizatorem był Burmistrz Miasta i Gminy Serock, w imieniu którego organizacją przedsięwzięcia zajął się Referat Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa, ściśle współpracujący z lokalnymi kołami gospodyń. Warsztaty przeprowadzone zostały przez szefa kuchni – Pana Marcina Ziółkowskiego, który w przystępny i obrazowy sposób przekazał uczestnikom szkolenia, jak w prosty sposób przygotować zdrowe pasty do pieczywa. Uczestnicy szkolenia nie tylko mieli możliwość praktycznego wykonania humusu (pasty z ciecierzycy), pasty z gęsi z dodatkiem kaparów oraz pasty z kaszy jaglanej, ale również mieli możliwość poznania najnowszych trendów kulinarnych oraz zaznajomienia się z zasadami zdrowego odżywiania.
Wszystkie pyszności, które uczestnicy przygotowali w trakcie warsztatów można było spróbować podczas wspólnej degustacji. Spotkanie, które spotkało się z bardzo ciepłym odbiorem uczestników, było okazją do miłego spędzenia czasu i do integracji wszystkich kół gospodyń działających na terenie naszej gminy.
- autor: Referat Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa