Rotator zdjęć

Główna treść strony 2022 rok

LAUR MARSZAŁKA DLA NAJLEPSZYCH MAZOWIECKICH SMAKÓW

8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie odbyła się uroczysta gala, na której kapituła wybrała najlepsze produkty wyróżniające się wyjątkowym smakiem, unikalną recepturą oraz regionalnym pochodzeniem. Do walki o tegoroczny Laur Marszałka Najlepszych Mazowieckich Smaków zgłoszonych zostało 127 produktów, w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców z terenu województwa mazowieckiego.

Konkurs o Laur Marszałka Najlepszych Mazowieckich Smaków ukazuje różnorodne smaki mazowieckich produktów, które łączy wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wśród nagrodzonych – po raz kolejny - znaleźli się nasi lokalni wytwórcy.

Wśród producentów indywidualnych:

LAUR w kategorii produkty mleczarskie zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę.

Wyróżnienie Kapituły w kategorii miody zdobyła Pasieka Pod Kogutem – Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,

Wśród przedsiębiorców:

Wyróżnienie w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego zdobyła Biała Tynka Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa za Ementaler z Białej Tynki.

Serdecznie gratulujemy laureatom z gminy Serock.

wstecz