LAUR MARSZAŁKA DLA NAJLEPSZYCH MAZOWIECKICH SMAKÓW
8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie odbyła się uroczysta gala, na której kapituła wybrała najlepsze produkty wyróżniające się wyjątkowym smakiem, unikalną recepturą oraz regionalnym pochodzeniem. Do walki o tegoroczny Laur Marszałka Najlepszych Mazowieckich Smaków zgłoszonych zostało 127 produktów, w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców z terenu województwa mazowieckiego.
Konkurs o Laur Marszałka Najlepszych Mazowieckich Smaków ukazuje różnorodne smaki mazowieckich produktów, które łączy wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wśród nagrodzonych – po raz kolejny - znaleźli się nasi lokalni wytwórcy.
Wśród producentów indywidualnych:
LAUR w kategorii produkty mleczarskie zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę.
Wyróżnienie Kapituły w kategorii miody zdobyła Pasieka Pod Kogutem – Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
Wśród przedsiębiorców:
Wyróżnienie w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego zdobyła Biała Tynka Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa za Ementaler z Białej Tynki.
Serdecznie gratulujemy laureatom z gminy Serock.