Smaki Regionów - konkurs z serockim akcentem
W dniu 06 września 2021 r. w Cząstkowie Polskim gm. Czosnów odbyła się XX Edycja konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- województwo mazowieckie.
Wzorem lat ubiegłych w konkursie tym uczestniczyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Dosin, Koła Gospodyń Wiejskich Marynino oraz rolniczka prowadząca rolniczy handel detaliczny. Panie godnie zaprezentowały swoje kulinarne zdolności zgłaszając do konkursu sześć produktów z terenu gminy Serock.
Produkty Pań zostały nagrodzone przez Przewodniczącą Kapituły Krajowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - Panią Izabellę Byszewską oraz przedstawicieli Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego - Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Laureatką konkursu w kategorii przetwory i produkty pochodzenia zwierzęcego była bezkonkurencyjnie Pani Joanna Dyga z Gąsiorowa, która zdobyła I miejsce za ŻÓŁTY SER GĄSIOROWSKI.
Wyróżnienie w kategorii inne produkty regionalne zdobyła Pani Teresa Krzyczkowska z Szadek za SODZIAKI.
Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne zdobyła Pani Halina Nałęcz z Marynina za nalewkę SEKRETNA MALWA.
Kulinarne spotkanie było długo oczekiwane przez Nasze gospodynie, bowiem w 2020 r. z powodu pandemii konkurs został odwołany. Zapewne dlatego atmosfera na tegorocznym konkursie była wyjątkowo miła i smaczna.
Gratulujemy sukcesu.