2018 rok

Menu rwd

Święta w duchu „zero waste”

Zacznijmy od tego czym jest „zero waste”. To jedna z koncepcji spojrzenia na ochronę środowiska, która opiera się na prostej zasadzie 5 x R: refuse, reduce, reuse, recycle, rot, czyli odmawiaj przyjęcia rzeczy, których nie potrzebujesz, ogranicz ilość posiadanych i nabywanych przedmiotów, użyj ponownie zamiast wyrzucić i kupować nowe, odzyskaj do użytku, zmień zastosowanie, w ostateczności oddaj do przetworzenia, kompostuj. Lista możliwych działań jest bardzo długa i w zasadzie do końca niezdefiniowana, bo każdy z nas może być autorem fajnych i skutecznych rozwiązań, także w kontekście zorganizowania pięknych i kolorowych Świąt Bożego Narodzenia.

  1. Nie kupuj więcej niż potrzebujesz – co roku okazuje się, że „nie jedz – to na święta” a potem, w święta „jedz – bo się zmarnuje” kończy się wyrzuceniem żywności do kosza. Marnotrawstwo a przecież wystarczy ugotować tyle porcji ile osób zamierzacie Państwo w święta ugościć. A jeśli się nie da wtedy trzeba „nadprodukcje żywności” zamrozić.
  2. Choinka - Bez choinki trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Dzięki udekorowanemu drzewku dom nabiera świątecznej magii, dlatego nie namawiamy, żeby z niej rezygnować. 
    Świerk pospolity to gatunek rodzimy. Po wstawieniu do pomieszczenia roztacza się charakterystyczny zapach. Wadą świerka jest niestety to, że jego igły szybko opadają, szczególnie gdy postawimy go w ogrzewanym pomieszczeniu. Aby przedłużyć żywotność drzewka, można umocować go w stojaku zaopatrzonym w naczynie z wodą (nie zapominajmy o systematycznym uzupełnianiu wody w naczyniu) albo umieśćmy w dużym pojemniku wypełnionym ziemią ogrodową dbając o to, by podłoże zawsze było wilgotne. Innym jest świerk kłujący. Jak sama nazwa wskazuje ma on igły mocniejsze niż świerk pospolity i bardziej kłujące, ale za to trwalsze. Igły poszczególnych odmian świerka kłującego mają mniej lub bardziej srebrzysty kolor, z tego powodu jest nazywany często świerkiem srebrzystym lub srebrnym. 
    Jodła pospolita to gatunek rodzimy. Pięknie pachnie po wstawieniu do pomieszczenia, a do tego jej igły długo utrzymują się na drzewku. Co prawda po jakimś czasie zasychają, ale pozostają przytwierdzone do gałązek i nie opadają. Jej igły są delikatniejsze od igieł świerka (nie kłują) i mają ciemnozielony kolor. 
    Jodła kaukaska to gatunek jodły produkowanej na dużą skalę w szkółkach. Często dostępna w pojemnikach. Ma miękkie, delikatne i długie igły o intensywnie zielonym kolorze (od spodu z białym nalotem). Długo wytrzymuje w pomieszczeniach jako choinka.
    W naszym kraju sosna jest rzadziej wybierana na choinkę. To gatunek rodzimy – rośnie w całej Polsce. Zaletą sosny jest to, że jej igły długo utrzymują się na gałązkach. 
  3. Oświetlenie – tworzy świąteczną atmosferę, ale pamiętajmy, że najlepiej wybierać energooszczędne oświetlenie led.
  4. Dekoracje świąteczne – nie ma potrzeby kupować „gotowców”… Orzechy, szyszki, plastry pomarańczy, pierniki – nie dość, że można je pięknie własnoręcznie udekorować to wspólne ozdabianie stwarza świetną okazję do spędzenia razem trochę więcej niż zazwyczaj czasu. 
  5. Świąteczne prezenty – najcenniejsze to te dane z serca i z sercem. Oto kilka prezentowych propozycji, które mogą ucieszyć każdego a same z siebie idealnie wpiszą się w zasadę „zero waste” – i nie chodzi tylko o kupowanie rzeczy bez zbędnych opakowań czy tych wykonanych z naturalnych produktów. Mogą to być bilety do teatru czy kina, świece dekoracyjne z resztek świec, ciasteczka lub słodkości czy domowe przetwory, własnoręcznie wykonany kosmetyk – możliwości są w zasadzie nieograniczone!

Podzielcie się z nami swoimi pomysłami! Czekamy na Wasze fotorelacje!

  • autor: Referat Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa

wstecz

Powrót do topu strony