Rotator zdjęć

Główna treść strony 2018 rok

2. Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i owoców goji - w Serocku

17.03.2018 r. w Serocku odbędą się II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębienie wiedzy o  ślimakach  jako zapomnianym produkcie polskim. Patronem honorowym jest Ambasada Republiki Mołdawii oraz starosta Robert Wróbel.

Organizatorem wydarzenia jest Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie(CIS), które w nieszablonowy sposób poszukuje sposobów na przywrócenie osób długotrwale pozostających bez pracy.

Oczywiście - mówi dyrektor CIS Dorota Wróbel-Górecka - niektórym może wydać się dziwne, że angażujemy  się w takie mistrzostwa, ale w ten sposób pokazujemy naszym podopiecznym, bo oni również będą zaangażowani w to przedsięwzięcie, inny świat, podsuwamy im motywację wewnętrzną do dążenia tam, gdzie nawet im się nie marzyło. Każdy z naszych warsztatów zawodowych, które prowadzimy, będzie miał okazję uczestniczyć w przygotowaniu do  mistrzostw, a osoby związane z warsztatem gastronomicznym będą mogły obserwować konkursowe zmagania kucharzy.

Druga edycja konkursu odbędzie się w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku który użyczył zaplecza kuchennego w najwyższym standardzie. To tam najlepsi kucharze będą rywalizowali o wyjazd na szkolenie do San Sebastian, do restauracji z trzema gwiazdkami Michelin, bo taka jest nagroda główna w konkursie.

Tematem przewodnim konkursu są ślimaki i mało kto wie, że jest to zapomniany produkt polskiej kuchni i jednocześnie wyższa szkoła kulinarnych umiejętności.  

W konkursie będzie uczestniczyć  do dziewięciu, uprzednio wybranych ekip, w składzie dwuosobowym, które będą miały za zadanie sporządzić danie główne z wykorzystaniem produktów obowiązkowych, tj. ślimaków (może to być mięso ze ślimaka) oraz owoców goji. Na przygotowanie łącznie ośmiu porcji danie głównego (jeden talerz danie konkursowego do ekspozycji, sześć talerzy danie konkursowego dla jury degustacyjnego oraz jeden talerz dania dla Vip) uczestnicy będą mieli 60 minut.

Zawsze podkreślamy, że bez współpracy i bez naszych partnerów mało byśmy zdziałali- mówi dyrektor CIS-u- Nigdy nie poznalibyśmy tematu ślimaków, gdyby nie  największy producent i znawca tego przysmaku firma Snails Garden, która dostarczy nam na konkurs najlepszy produkt prosto ze swojej hodowli. Owoce goji prosto z Mołdawii sprowadzi dla nas firma Dilbar. W sumie mamy kilkudziesięciu partnerów i sponsorów, którym bardzo dziękujemy za współpracę.

Gala, na której przedstawimy wyniki zmagań drużyn kucharskich, odbędzie się w restauracji Złoty Lin, która od ponad 50 lat cieszy podniebienia swoich gości rybnymi smakami i gdzie ryba zapiekana w śmietanie przeszła już do miejscowej legendy.

Impreza ma charakter zamknięty, bez udziału publiczności.

  • -
  • -

wstecz